Scherven brengen geluk, blog over glas en glaszetten

Ken je dat; dat je mikt op de vuilnisbak en mist? Het kan de beste overkomen. Nou in ons huishouden wordt geregeld misgegooid helaas. Ook vanuit de buitenkant, handige voetballertjes in de dop enzo. Onze ramen sneuvelen vaker dan we willen. Nu hebben we ook wel heel veel ramen en raampjes in huis. Vorige week ben ik me daarom gaan verdiepen in glaszetten. Het zou handig zijn om dit zelf te kunnen leek me. Nu blijkt glaszetten een vak apart; niet alleen de soorten variƫren enorm, maar ook kun je op veel manieren het glas in de sponning zetten. Ik vertel je in deze blog alles wat ik ervan weet.

Het werk van een glaszetter

Glas Blog

Het gaat in dit artikel over het beroep van glaszetter. Wat doet die professional precies allemaal? Dat is natuurlijk goed om te weten, want dan weet je ook waarvoor je hem kunt inschakelen. Als het in het artikel in het vervolg gaat over zetter, dan wordt daar een glaszetter mee bedoeld.

Korte omschrijving
Een zetter houdt zich bezig met het glas in ramen en deuren. Gaat het daarbij om het plaatsen van glas in nieuwe ramen, dan gaat het normaal gesproken over nieuwbouw. Maar een zetter vervangt ook enkel glas door hoogrendementsglas. Hij kan een nieuw raam zetten, waar er een is gebroken. Een glaszetter wordt ook ingeschakeld bij renovatieprojecten. Hij doet zijn werk in woningen, maar ook in scholen, kantoor- en andere bedrijfsgebouwen, laag- of hoogbouw. Zolang het gaat om het zetten van glas in ramen, dan is een zetter de persoon die je moet hebben.

Nieuwbouw
Bij een nieuwbouwproject werkt een zetter samen met andere personen, die allemaal een rol hebben. Dit zijn onder meer timmerlui, metselaars, elektriciens en schilders. Dat betekent dat een zetter moet weten wat de taken van die andere personen zijn en effectief met ze moet kunnen afstemmen. Het glas wordt normaliter in de ramen geplaatst, alvorens men aan de afwerking van een ruimte begint. Dan heeft men geen last meer van wind, kou en/of neerslag.

Gereedschappen
De zetter heeft de beschikking over diverse gereedschappen om in allerlei situaties zijn werk te kunnen doen. Het kan moeilijk of zelfs bijna onmogelijk zijn om grote glasoppervlaktes binnen een gebouw naar een hogere verdieping te verplaatsen of zelfs naar een andere ruimte op hetzelfde niveau. In de nieuwbouw worden bouwsteigers geplaatst, waarvan onder andere metselaars en voegers gebruikmaken. Die komen ook van pas voor de zetter. Als een zetter in een bestaande woning glas moet zetten, dan zullen er doorgaans geen steigers zijn en is er een andere oplossing nodig. Zoals eerder is aangegeven, gaat het hier over grote glasoppervlaktes. Dan kan bij een bovenverdieping gebruik gemaakt worden van een hoogwerker. Die zijn er in vele uitvoeringen. Een zetter kan er een bezitten of anders een huren. Om grote ramen op te pakken en te verplaatsen gebruikt een glaszetter professionele zuignappen. Voor kleinere glasoppervlaktes zijn de werkzaamheden (veel) eenvoudiger.

Vervoer
Vanwege hun breekbaarheid en omvang wordt voor het vervoer van glasplaten aangepaste voertuigen gebruikt. Dat kunnen lage vrachtauto's zijn, maar ook aanhangwagens. Die laatsten hebben als voordeel dat het trekkende voertuig voor andere werkzaamheden kan worden gebruikt, terwijl de aanhanger bij het project geparkeerd kan blijven staan.

Delen  

20 december 2022