Scherven brengen geluk, blog over glas en glaszetten

Ken je dat; dat je mikt op de vuilnisbak en mist? Het kan de beste overkomen. Nou in ons huishouden wordt geregeld misgegooid helaas. Ook vanuit de buitenkant, handige voetballertjes in de dop enzo. Onze ramen sneuvelen vaker dan we willen. Nu hebben we ook wel heel veel ramen en raampjes in huis. Vorige week ben ik me daarom gaan verdiepen in glaszetten. Het zou handig zijn om dit zelf te kunnen leek me. Nu blijkt glaszetten een vak apart; niet alleen de soorten variƫren enorm, maar ook kun je op veel manieren het glas in de sponning zetten. Ik vertel je in deze blog alles wat ik ervan weet.

Wat doet een glaszetter?

Glas Blog

Een glaszetter heeft kennis van alles wat met glassoorten te maken heeft. De laatste jaren zijn er veel nieuwe glassoorten bij gekomen. Daardoor moet een glaswerker steeds periodiek bij geschoold worden en altijd op de hoogte zijn van de geldende glas technieken- en voorschriften. Door de komst van nieuwe glassoorten en kozijnen, zijn de eisen om glaszetter te worden, strenger geworden. Een professionele glaswerker heeft kennis van brandwerend glas, veiligheidsglas en isolatieglas. Tevens weet hij hoe hij bepaalde soorten glas moet plaatsen.

Waar werkt de glaszetter?

De glaswerker kan overal ingezet worden, als er glaswerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Dat kan in de nieuwbouw, renovatie of onderhoud zijn. Hij wordt ingehuurd door woningcorporaties, bedrijven of particulieren. Hij werkt voor een gespecialiseerd bedrijf of zelfstandig. Vaak werkt de glaszetter in samenwerking met aannemers, onderaannemers een schildersbedrijf en/of timmerman. Het spreekt voor zich dat een glaswerker heel nauwkeurig moet werken en dat glaswerk precisiewerk is.

Allround beroep

Geen enkele dag is hetzelfde voor een glaswerker. Het is een beroep waar je continue bezig bent met het vak wat je uitoefent. Je werkt erg geconcentreerd en laat je door niets afleiden. Nauwkeurigheid is dan ook wat je bij een goede glaszetter zult zien. Het werken met glas kan gevaarlijk zijn en veiligheid staat altijd bovenop. Bijvoorbeeld, tijdens een renovatie moet de glaszetter enkel glas vervangen door dubbelglas. In het kozijn kunnen er nog losse glas deeltjes zitten. Ook dan is het van belang dat de glaszetter veilig te werk gaat. De klant of opdrachtgever heeft tegenwoordig de keuze uit veel verschillende soorten ramen en kozijnen waar hij uit kan kiezen. Werkzaamheden van een dag in het leven van de glaszetwerker zijn:

  • Plaatsen van ramen (enkel, dubbel, isolatie en/of veiligheidsglas en ander soorten glas, bijvoorbeeld: interieurglas, spiegels, wanden en deuren)
  • Opmeten en alles op maat snijden, bestellen van speciaal glas
  • Plannen en voorbereiden
  • Veilig werken met glas
  • Verwijderen van oud glas, kit en sponningen
  • Herstelwerkzaamheden
  • Plaatsen van diverse kozijnen soorten
  • Afkitten en afmessen
  • Plaatsen van afstandblokjes, dichtingsbanden en glaslatten

De werkplek wordt na alle werkzaamheden altijd netjes opgeruimd achtergelaten. Dit is voor de veiligheid voor iedereen die er zijn. Het beroep van glaszetter kun je worden door een afgeronde mbo-opleiding te volgen. Naast de specialisatie van bepaalde glassoorten, kun je doorgroeien naar gezel glaszetter. Ben je een allround glasspecialist, dan kun je overal ingezet worden als glaszetter. Let wel: doordat er steeds nieuwere soorten ruiten en kozijnen op de markt komen, je op de hoogte moet blijven met bijscholing.

Voor meer informatie spreek met DQ Glas.

Delen  

9 november 2017