Scherven brengen geluk, blog over glas en glaszetten

Ken je dat; dat je mikt op de vuilnisbak en mist? Het kan de beste overkomen. Nou in ons huishouden wordt geregeld misgegooid helaas. Ook vanuit de buitenkant, handige voetballertjes in de dop enzo. Onze ramen sneuvelen vaker dan we willen. Nu hebben we ook wel heel veel ramen en raampjes in huis. Vorige week ben ik me daarom gaan verdiepen in glaszetten. Het zou handig zijn om dit zelf te kunnen leek me. Nu blijkt glaszetten een vak apart; niet alleen de soorten variëren enorm, maar ook kun je op veel manieren het glas in de sponning zetten. Ik vertel je in deze blog alles wat ik ervan weet.

Dubbel glas: de nieuwe norm

Glas Blog

Dubbel glas in de nieuwe norm bij het bouwen of renoveren

Bij nieuwe constructies of renovatie is het essentieel dat de enkelvoudige beglazing vervangen wordt door dubbele beglazing, bijv door Erkamp Glas. Het is essentieel voor een goede isolatie. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten waartussen lucht of gas wordt geïnjecteerd. De voordelen van dubbel glas zijn significant. De lucht of het gas dat tussen de twee ruiten gevangen zit, blijkt een uitstekende isolator te zijn.

De isolatiecoëfficiënt is belangrijk 

De twee meest voorkomen types dubbele beglazing zijn de 4-16-4 en de 4-12-4. Het eerste en derde cijfer staan voor de dikte van het glas, terwijl het tweede staat voor de breedte van de ruimte tussen de twee glasplaten. De isolatiecoëfficiënt, uitgedrukt in U-waarde, maakt het mogelijk om de waarde van het dubbel glas weer te geven en te vergelijken. Hoe dichter de coëfficiënt de nul benadert hoe efficiënter de dubbele beglazing. Als u in een zeer luidruchtige omgeving woont, in de stad, dicht bij een snelweg of een luchthaven, kunt u kiezen voor dubbele beglazing met versterkte isolatie. Bij dit soort glas zijn de thermische eigenschappen dezelfde, alleen zijn de buitenste glasplaten dikker. In plaats van 4 tot 10 mm hebben ze een dikte van 10 tot 16 mm om het externe geluid tegen te houden.

De belangrijkste soorten dubbele beglazing

Om uw woning een goede thermische isolatie te bieden, raden we u aan om dubbel glas te kiezen met een isolatiecoëfficiënt die lager is dan 2 U. De U-waarde dient om warmteverlies door het glas weer te geven. Het is daarom aan te raden om glas te kiezen met een zeer lage U-waarde. Het glas is voorzien van een onzichtbare coating, waarvan zilver een bestanddeel is. Daardoor vermindert het warmteverlies waardoor de isolatiecapaciteit drie keer hoger is bij conventionele dubbele beglazing en 4 keer hoger dan bij enkele beglazing. Standaard dubbele beglazing vermindert het warmteverlies met ongeveer 40%. Het bestaat uit twee glasplaten van 4 mm dik met een luchtruimte van 12 tot 16 mm. Het kost u gemiddeld 150 € per m². Bij dubbel glas met lage emissie is de lucht in de tussenruimte vervangen door argon. Het warmteverlies wordt nog eens met 10% verminderd. De gemiddelde prijs van dit soort glas is 230 € per m². Voor woningen met grote ramen die naar het zuiden gericht zijn is anti-reflectie dubbel glas het ideale product. Het glas wordt speciaal behandeld om de effecten van de zonnewarmte te verminderen. Door de speciale behandeling die er nodig is, is dit dubbel glas ook vrij duur in vergelijking met de andere soorten.

Delen  

31 oktober 2017