Scherven brengen geluk, blog over glas en glaszetten

Ken je dat; dat je mikt op de vuilnisbak en mist? Het kan de beste overkomen. Nou in ons huishouden wordt geregeld misgegooid helaas. Ook vanuit de buitenkant, handige voetballertjes in de dop enzo. Onze ramen sneuvelen vaker dan we willen. Nu hebben we ook wel heel veel ramen en raampjes in huis. Vorige week ben ik me daarom gaan verdiepen in glaszetten. Het zou handig zijn om dit zelf te kunnen leek me. Nu blijkt glaszetten een vak apart; niet alleen de soorten variƫren enorm, maar ook kun je op veel manieren het glas in de sponning zetten. Ik vertel je in deze blog alles wat ik ervan weet.

Glaswerken: glas plaatsen

Glas Blog

Het komt tegenwoordig vaak voor dat mensen die al lang in een huis wonen of een ouderhuis hebben gekocht dat willen gaan isoleren. Nu kun je daarvoor eerst een specialist langs laten komen om te bekijken wat je kunt doen om je huis optimaal te isoleren. Daarvoor zou je het dak kunnen isoleren, maar ook de muren, de vloer en de ramen. Wanneer het huis nog voorzien is van enkel glas kun je dat het beste eerst aanpakken. Door enkel glas gaat veel energie verloren. Omdat te gaan vervangen, kun je eerst een paar aannemers langs laten komen. Zij kunnen bekijken wat er gedaan moet worden. Ze zullen eerst de kozijnen inspecteren op houtrot. Is er geen houtrot dan moeten alleen de sponningen dieper worden uitgefreesd voor het dubbel glas. Dat is niet veel werk en daarbij zijn de kosten niet hoog. Is er houtrot dan zal de aannemer je aanraden nieuwe kozijnen te plaatsen. Wanneer je daarmee akkoord gaat, zal de aannemer die kozijnen eerst in zijn werkplaats maken. Je moet het natuurlijk wel eens zijn over de kosten. Wanneer alle kozijnen klaar zijn, vervangt hij de kozijnen. Hij heeft de glaszetter al wel de maten van het dubbel glas opgegeven, omdat die vooraf besteld moeten worden. Dubbel glas kan een glaszetter niet snijden dus moet het op maat worden aangeleverd. Bij het vervangen van de kozijnen moet de aannemer de kozijnen wel dicht maken als hij naar huis gaat. 


Glas plaatsen

Zodra de aannemer alle kozijnen vervangen heeft, waarschuwt hij de glaszetter. Deze zal dan het dubbel glas plaatsen. Het dubbel glas moet ruimte hebben in de sponningen omdat het glas moet kunnen uitzetten. Zou het precies passen en geen ruimte hebben, zal het, wanneer het uitzet stuk kunnen springen. Dubbel glas plaatsen moet je nooit zelf doen. Het is een vak apart. Daarvoor moet een ervaren glaszetter dat doen. Indien al het dubbel glas geplaatst is, merk je dat het energieverbruik minder is. Je zal dus minder gaan betalen aan maandelijkse lasten en daardoor geld besparen. De investering van de nieuwe kozijnen zal je op deze manier terug gaan verdienen. Door het dubbel glas ga je niet alleen energie besparen maar ook het wooncomfort wordt er door verbeterd. Je zal minder energieverlies hebben, maar ook het geluid wat er buiten is zal niet naar binnen komen. Je moet er wel voor zorgen dat alles op de juiste wijze wordt aangepakt wanneer je enkel glas door dubbel glas laat vervangen. Je moet daarom de werkzaamheden uitbesteden aan een vertrouwde aannemer. Hij zal dan alles verzorgen. Je hoeft dan nergens meer voor te zorgen. Neem bijvoorbeeld contact op met AS Glashandel voor Rotterdam e.o.

Delen  

9 oktober 2017